Gerilimin dayanağı Magnitsky

Son dakika: Gerilimin dayanağı Magnitsky!

Gerilimin dayanağı Magnitsky
Gerilimin dayanağı Magnitsky
ABD’nin Rahip Brunson krizinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkındaki yaptırım açıklaması Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi tırmandırdı. Peki ABD’nin yaptırımları dayandırdığı Magnitsky Yasası nedir?
ABD, uluslararası karşılığı olmayan Magnitsky Yasası ile Türkiye’ye yaptırım uygulamaya çalışıyor. Evanjelik rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılması talebini içeren açıklamalar sürerken "tespit paketleri" adlı yaptırım listesinin hazırlanması, ABD'nin bir NATO müttefikine karşı daha önce görülmemiş cezalar uygulamaya ne kadar yaklaştığını gösteriyor. Ankara ise NATO’daki muhatapları ve AB üyesi ülkeler nezdinde diplomatik görüşmelere önümüzdeki 48 saat içinde başlayacak.

Tespit paketlerinde belirlenen kişiler ve kurumların Hazine Bakanı ve Dışişleri Bakanı tarafından onaylanması gerekiyor.

Yaptırımlar, 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında hazırlanıyor. Bu yasa, ABD hükümetinin dünyanın herhangi bir yerinde yolsuzluk veya insan hakları ihlallerine karışan kişi, şirket ve diğer kurumları hedef almasına imkan veriyor. Yasa kapsamındaki yaptırımlar, ABD'deki varlıklara el konulmasına, seyahat yasakları konulmasına ve Amerikan kurumlarıyla iş yapmaya yasak getirilmesine olanak sağlıyor.

ABD’li diplomatik kaynaklar, Brunson’a karşı ABD’de tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın takasının teklif edildiği ancak bu iddianın henüz ABD’li yetkililerin resmî olarak doğrulanmadığı belirtiliyor.

Yorum Yap


Seviyeli yorumlarınızı bekleriz.

Haberoku.gen.tr

Daha yeni Daha eski