ABD'den Brunson yaptırımı açıklaması

Son dakika... ABD'den Brunson yaptırımı açıklaması

ABD'den Brunson yaptırımı açıklaması
ABD'den Brunson yaptırımı açıklaması
Son dakika... Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Rahip Brunson krizi nedeni ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulanacağını açıkladı. Yaptırıma gerekçe olarak da "iki bakanın Brunson'un tutuklanmasındaki rolleri" öne sürüldü
İzmir'de terör örgütleri FETÖ ve PKK'ya yardım ettiği iddiasıyla tutuklanan ve geçen hafta ev hapsine alınan Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmasını isteyen Washington, yaptırım kartını oynadı. Yaptırımların hedefinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı  Abdülhamit Gül var. 
Yaptırım kararını önce Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders basın toplantısıyla duyurdu. Sanders, " ABD Başkanı'nın talimatı doğrultusunda ABD Hazine Bakanlığı, Pastör Brunson'ın gözaltına alınması ve tutuklanmasında rol oynayan içişleri ve adalet bakanlarına yaptırım kararı aldı" dedi. 
Daha sonra ABD Hazine Bakanlığı yaptırım kararına dair yazılı açıklama yaptı, bu açıklamaya göre yaptırımların içeriği şöyle: 
- Her iki bakanın ABD'deki veya ABD'nin yetki alanındaki mal varlıkları dondurulacak.
- Mal varlıklarından elde edebilecekleri faiz gelirleri dondurulacak.
-Amerikan vatandaşlarının bakanlarla ticari iş yapması yasaklanacak.

Kararda seyahat yasağına dair bir ifade yer almadı.

BAŞKAN YARDIMCISI YİNE 'SERBEST BIRAKIN' DEDİ

Açıklamaların hemen ardından Başkan Yardımcısı Mike Pence, Twitter üzerinden tekrar "Brunson'ı bırakın" mesajı verdi. Pence, şu ifadeleri kullandı: 

"ABD hükümeti Türkiye'ye yönelik olarak sert ekonomik yaptırımlar uyguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti Pastör Brunson'ı serbest bırakıp bu masum din adamının ABD'ye dönüşüne izin verene kadar yaptırımlar sürecek."

Yaptırım adımının Rahip Brunson'ın ev hapsine yapılan itirazın reddedilmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

F35 TASARISINA ONAY

Bu yaşananların gölgesinde Senato'dan da önemli bir adım geldi. Daha önce Temsilciler Meclisi ve Senato'da görüşülen ve Türkiye'ye F35 savaş uçaklarının verilmesini engelleyen tasarı 87'ye 10 oyla kabul edildi. Tasarı şimdi Başkan Donald Trump'ın masasında. Trump onaylarsa Türkiye'ye F35 yaptırımı da uygulanacak. 

Yorum Yap


Seviyeli yorumlarınızı bekleriz.

Haberoku.gen.tr

Daha yeni Daha eski